Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Canan Elif Yıldız: “Bayramda Beslenmeye Dikkat!”

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Canan Elif Yıldız, bayramda beslenme düzenindeki değişikliklerin, azalan fiziksel aktivitenin ve ilaç kullanımındaki düzensizliklerin kardiyovasküler sağlığı olumsuz etkileyebileceğini vurgulayarak uyarılarda bulundu. Dr. Yıldız, özellikle kırmızı et tüketiminin koroner arter hastalığı olan kişiler için risk oluşturabileceğini belirtti.

Doymuş Yağlar Risk Taşıyabilir!

Kurban Bayramı, manevi açıdan güzel bir atmosfer sunarken kalp ve damar hastaları için bazı riskler barındırabilir. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Canan Elif Yıldız, özellikle kavurma, kuyruk yağı gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdaların fazla tüketilmesinin, koroner arter hastalığı olanlar için ciddi riskler oluşturabileceği konusunda uyardı.

Dr. Yıldız’a göre, günlük doymuş yağ tüketiminin belirli bir oranda olması gerekiyor. Bu nedenle, özellikle bayram sürecinde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Etleri Dinlendirerek Tüketin!

Yeni kesilmiş etlerin sindiriminin zor olabileceğini söyleyen Dr. Yıldız, etlerin dinlendirilerek tüketilmesi, porsiyon kontrolü yapılması ve yağsız pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, öğünlerin taze sebzelerle desteklenmesi ve ağır yemeklerin fazla tüketilmemesi de kalp sağlığı açısından önemli.

Tuz Tüketimine Dikkat!

Bayram sofralarındaki yüksek tuz içeriğinin, hipertansiyon hastaları için risk oluşturabileceğini belirten Dr. Yıldız, tuz tüketimini azaltmanın önemine dikkat çekti. Baharat, limon, sarımsak gibi alternatiflerle yemekleri lezzetlendirmenin ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmanın faydalı olabileceğini söyledi.

Devamı için buraya tıklayabilirsiniz.

  • İlaçların düzenli kullanımını sağlayın.
  • Bayram boyunca hareket etmeye özen gösterin.
  • Uyku düzeninizi koruyun.

Related Posts

Sıcak havalarda gıda enfeksiyonu riski artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Eser:’Son iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz.’ ‘Dikkat edilecek bazı besinler var. Özellikle daha da dikkatli olunması gereken yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler var. Tavuk tüketilirken de daha dikkatli olmak gerekiyor’

Canan Karatay ‘Bu yaz meyvelerinden uzak durun’ diyerek uyardı: 4 meyveye dikkat!

Yaz aylarında meyve çeşitliliği ve tüketimi artıyor. Prof. Dr. Canan Karatay, yaz meyvelerinin ne kadar tüketilmesi gerektiğini belirterek, bazı hastalıklara sahip kişilerin hangi meyvelerden uzak durması gerektiğine açıklık getirdi.

Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, ergenlik çağında yaygın görülen anoreksiyanın ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Dönmez, sosyal medyanın zayıflık mitini pekiştirdiğini ve ailelerin gençleri bu baskıdan koruması gerektiğini vurguladı.

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.