UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Ukrayna’nın Odesa kenti, Rusya savaşı sonrasında kültürel eserlerini koruyabilecek mi?

Ukrayna’nın Odesa Kenti Kültürel ve Tarihi Mirasını Koruma Çabaları

Ukrayna’nın Odesa kenti, 230 yıllık siyasi ve kültürel geçmişiyle dikkat çekiyor. Ancak, Rusya savaşı sonrasında cadde isimlerinin değişmesi ve tarihi eserlerin alıkonulmasıyla beraber kültürel bir yıkım tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda.

ABD’li NYTimes’ın son haberi ise Sovyetler Birliği’nin egemen olduğu coğrafyanın, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yeniden şekillenen politik ortamla birlikte pek çok Ukrayna kentinde tarihi ve kültürel sembollerin dönüşümüne tanıklık ettiğini gözler önüne seriyor.

Rusya’nın Ukrayna topraklarını halen işgal etmesi, drone uçakları ve silahlı saldırılarla devam eden bombalamalarla birlikte daha da karmaşık bir hal almış durumda.

Ukrayna’nın Tarihi ve Kültürel Mirasına Yönelik Endişeler

Devam eden savaş sürecinde, Ukrayna’nın tarihi ve kültürel mirasının akıbeti de merak konusu haline gelmiş durumda. Ukraynalı yetkililer, ülkenin tarihi dokusunu ve kültürel mirasını koruma konusunda hassas bir tutum sergiliyorlar.

Ülkenin dekolonizasyon yasası da bu doğrultuda atılan adımlardan biri olarak 2023 yılında yürürlüğe girmişti. Bu yasa, Ukrayna’nın Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği dönemlerinden gelen miraslarından kurtulma çabasını simgeliyor. Daha önce alınan yasalar ise Sovyet sembollerini yasaklamış, ülke genelinde Lenin heykellerini kaldırmış ve Ukraynaca dilini kamusal yaşamın önemli bir parçası haline getirmişti.

Odesa Kentinde Kültürel Değişim Tartışmaları

Odesa kenti, imparatorluk ve Sovyet geçmişini yansıtan anıtlara ev sahipliği yapıyor. Odesa Kent Konseyi Kültür Departmanı Başkanı Ivan Liptuga, kentin tarihine bağlılığın önemine vurgu yaparak, kültürel mirasın silinmesini veya değiştirilmesini mümkün görmüyor.

Liptuga, aynı zamanda kentin edebi ve kültürel mirasını simgeleyen isimlerin kaldırılmasını anlamsız bulduğunu belirtiyor.

Odesa’da Rus mirasını temsil eden kültürel unsurların kaldırılması savunucuları, bunun kenti Rus etkisinden kurtarma fırsatı olarak görebilir. Ancak, Odessa Journal’ın editörü Poletti, Rus mirasının tamamen yok edilmesinin Ukraynalıları yabancılaştırma riski taşıdığını düşünüyor.

Poletti, Ukrayna kimliğinin etnik değil, sivil bir kimlik olduğunu ve tek tip bir etnik modelin zorlanmasının büyük sosyal çatışmalara sebep olabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Türklerin kayıp şehri “Togu Balık” gün yüzüne çıkarılıyor

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsünün Tuul Vadisi’nde yürüttüğü kazı çalışmaları sonucu geçen yıl tespit edilen kayıp şehir, Togu Balık’ta çalışmalar devam ediyor.

Karabük’te otluk alanda başlayan yangın 4 eve sıçradı

Karabük’ün Yeni Mahalle’sinde otluk alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılarak çevredeki 4 eve sıçradı. İtfaiye, AFAD ve sağlık ekiplerinin koordineli çalışması sonucu yangın kontrol altına alındı. Olayda 2 metruk ev tamamen yanarken, diğer 2 evde maddi hasar meydana geldi.

Erdoğan Yiğit Bulut’un cenazesine neden katılmayacağını açıkladı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, başdanışmanlarından Yiğit Bulut’un cenazesine neden katılamayacağını açıkladı.

Kayseri’de otomobil ile minibüs çarpıştı: 9 yaralı

Kayseri’de gece saatlerinde otomobil ile minibüsün çarpışması sonucu meydana gelen kazada 9 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Putin Orta Doğu temsilcisini görevden aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Doğu ve Afrika Özel Temsilcisi ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un görevden alınmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

ABD ile Endonezya’dan 34 milyar dolarlık anlaşma

Endonezya hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzde 32’lik ek gümrük vergisi tehdidinden kaçınmak amacıyla büyük ölçekli ithalat anlaşmalarına yöneldi. Endonezya Ekonomi Bakanı Airlangga Hartarto, ABD ile yapılan yeni enerji ve tarım ürünleri …