Rusya reddetmişti: Trump’ın Ukrayna planı hakkında neler biliniyor?

Rusya’nın Trump’ın Ukrayna Barış Planına Tepkisi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 30 Aralık Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın ekibi tarafından Ukrayna için gündeme getirilen barış önerisini kabul etmediklerini belirtti. Lavrov, Trump ve ekibinin Ukrayna’nın NATO’ya katılımını mümkün kılacak bir barış anlaşmasını gündeme getirmeyi düşündüklerine dair çıkan haberlere dehşetle baktıklarını da söyledi.

Trump’ın Ukrayna Planı ve Rusya’nın Tepkisi

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, dün yapılan basın toplantısında yaptığı konuşmada, Trump ekibinin Ukrayna için sunduğu planın, temas hattı boyunca düşmanlıkları askıya almayı ve Rusya ile karşı karşıya gelme sorumluluğunu Avrupalılara devretmeyi öngördüğünü belirtti. Lavrov, Trump’ın ekibinin Ukrayna’nın NATO üyeliğini 20 yıl ertelemeyi ve Avrupa barışı koruma güçlerini Ukrayna’ya yerleştirmeyi önerdiğini ancak bu önerilerin Rusya tarafından memnuniyetle karşılanmadığını ifade etti.

Donald Trump, Time dergisine verdiği röportajda Ukrayna için sunduğu barış planını açıklamamayı tercih etmiş ve planın kamuoyuyla paylaşılmasının değersiz olacağını dile getirmişti. Ancak Trump ve ekibinin daha önce yaptığı açıklamalar ve medyaya yansıyan bilgilere göre, Trump’ın Ukrayna için belirlediği barış planı bazı detaylarıyla ortaya çıkmıştı.

Trump’ın yakın çevresinden ismi belirtilmeyen bir yetkiliye göre, Trump’ın Ukrayna planı, Rusya ve Ukrayna arasındaki sınırın silahsızlandırılmış bir tampon bölge haline gelmesini öngörüyor. Bölgenin yaklaşık bin 290 km uzunluğunda olması beklenirken, yetkili “Silahın namlusu Avrupalılara ait olacak” şeklinde açıklamalar yapmıştı.

Vance’ten Ukrayna’ya ‘Taviz’ Çağrısı

Başkan Yardımcısı JD Vance ise Trump’ın barış planı kapsamında Ukrayna’nın, işgal altındaki topraklarından bir kısmını Rusya’ya bırakarak toprak tavizlerinde bulunması gerektiğini belirtmişti. Vance, Rusya-Ukrayna arasındaki sınırların belirlenmesi konusunda da önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Rusya-Ukrayna savaşı için özel elçi olarak atanan emekli General Keith Kellogg ise, Kiev’in Moskova ile barış görüşmelerine katılması durumunda ABD’nin Ukrayna’yı silahlandırmaya devam edeceğini ifade etmişti. Kellogg ayrıca NATO’nun Ukrayna’nın üyeliğini erteleyebileceğini ve Rusya’nın barış görüşmelerine katılmasının bazı yaptırımların hafifletilmesiyle mümkün olabileceğini vurgulamıştı.

Trump: Ukrayna’yı Terk Etmeyeceğim

Donald Trump, Time dergisine verdiği röportajda Ukrayna’yı terk etmeyeceğini ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını belirtmişti. Trump, Ukrayna’nın Rusya topraklarına uzun menzilli füze saldırısını da eleştirmiş ve savaşın tırmanmasının tehlikelerine dikkat çekmişti.

Eski başkan Trump’ın Ukrayna politikaları ve NATO ile ilişkilerinin geleceği konusunda endişeler devam ederken, Trump’ın Ukrayna için belirlediği barış planının Rusya tarafından kabul edilmediği bir kez daha vurgulanmış oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir