Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Türkiye’ye Avantaj Sağlayabilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni gümrük tarifeleri açıklaması, küresel petrol talebi üzerinde endişeler yaratmış ve petrol fiyatlarında sert düşüşlere sebep olmuştur. Ancak bu durum, Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeler için avantajlar sunabilir.

2 Nisan’da Washington’un birçok ticaret ortağından ithal ürünlere ek vergi uygulayacağını duyurması, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişelerini artırmıştır.

Brent petrolün varil fiyatı, söz konusu tarife açıklamalarıyla yüzde 9,1 değer kaybederek 65,74 dolara gerilemiş ve Ağustos 2021’den bu yana en düşük haftalık kapanışı yaşanmıştır. Aynı dönemde Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı da yüzde 9,8 düşüşle 62,10 dolara gerilemiştir.

Trump’ın Çin’e karşı tarifelere yönelik adımlarına misilleme olarak gelen tepkiler sonrasında Brent petrol, 9 Nisan’da 58,22 dolara kadar gerilemiş ve Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi görmüştür. Ancak ABD yönetiminin bazı ülkeler için ek vergileri 90 gün süreyle askıya alacağı açıklanmasıyla Brent petrolün varil fiyatı yüzde 6,7 artarak 65,47 dolara yükselmiş, ancak haftayı yüzde 2,2’lik bir kayıpla tamamlamıştır.

  • Brent petrol, 4 yıl aranın ardından ilk kez haftayı 65 doların altında kapatmıştır.
  • WTI ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 1,8 düşüşle 60,97 dolardan kapanmıştır.

2 Nisan’dan bu yana Brent petrolde yaklaşık yüzde 10,5’lik bir düşüş yaşanırken, WTI ham petrolde ise yaklaşık yüzde 10,7’lik bir azalma görülmüştür.

“Fiyatlardaki Gerileme Türkiye İçin Bir Fırsat”

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeler için önemli fırsatlar sunduğunu belirtmiştir. Ancak, Trump’ın tarifelerinin küresel ekonomik yavaşlamaya neden olabileceğini de vurgulamıştır.

Barkeshli, Türkiye’nin mevcut durumda nispeten güvende olduğunu ve uzun vadede bölgesel ekonomik iş birliklerinin önem kazanacağını düşündüğünü ifade etmiştir.

Doların Küresel Zayıflamasının Etkisi

Uluslararası veri analitik şirketi Kpler’in Kıdemli Petrol Uzmanı Homayoun Falakshahi, fiyatlardaki düşüşün temel sebebinin yavaşlayan küresel büyüme beklentileri olduğunu belirtmiştir. Ayrıca doların zayıflamasının maliyetleri düşüren bir diğer faktör olduğunu da eklemiştir.

Falakshahi, Türkiye’nin günlük ortalama 58 bin varil ham petrol ithal ettiğini ve fiyatların düşüşünün ülkelerin enerji maliyetlerini azalttığını ifade etmiştir.

Kaya Petrolü Üzerindeki Baskı

Falakshahi, Trump’ın gümrük tarifelerinin küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve petrol ürünlerine olan talebin azalmasına neden olduğunu belirtmiştir. ABD’de kaya petrolü üretiminin fiyatların mevcut seviyelerinde kalmasıyla baskı altında olacağını da eklemiştir.

Fi̇yatlar 55 dolara geri̇lerse günlük üreti̇m kaybi 600 bi̇ni̇ bulabi̇li̇r. Kısa vadede sondaj faaliyetleri̇ni̇n durdurulmasi daha mali̇yetli̇ olacağı i̇çi̇n mümkün degi̇l. Asıl etki̇ 2–3 ay sonra sondaj planlarında hi̇ssedi̇lecek ve bu da ancak 5–6 ay sonra üretime yansiyacaktir.

Related Posts

Fed uyardı: Ticaret savaşları ve borç krizi ABD finansal sistemini tehdit ediyor

ABD Merkez Bankası’nın Nisan raporunda, ticaret politikalarındaki belirsizlik, artan tarifeler ve ABD’nin borç sürdürülebilirliği finansal istikrar için en büyük riskler arasında gösterildi. Rapora göre, olası bir ticaret savaşı ve politika dalgalanmaları piyasalarda ciddi sonuçlar doğurabilir.

Şiddetli İstanbul depremi sonrası gözler konut sigortalarında! Deprem fiyatları yükseltti mi?

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik büyük depremin ardından zorunlu deprem sigortası ve özel konut sigortalarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Türkiye genelinde ise 20 milyon konutun sadece 11.2 milyonu zorunlu deprem sigortalı. Peki son yaşananların ardından fiyatlar ve talepte bir artış oldu mu? İstanbul’da zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası yaptırmak isteyen bir kişi ortalama ne kadar ödüyor? İşte detaylar…

İmamoğlu soruşturması Merkez’e pahalıya patladı: Rezervler 5 haftadır aralıksız geriliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Beymen’in kurucusu duayen iş insanı Osman Boyner vefat etti

Boyner Holding ve TÜSİAD’ın kurucularından Türk Tekstil ve moda dünyasının duayen ismi Osman Boyner, 99 yaşında hayatını kaybetti.

Merkez Bankası rezervleri 146,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

KKM ve katılma hesaplarında düşüş sürüyor

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki küçülme ivme kazanarak devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir