En tehlikeli tuz göllerinde yaşıyor: Bu tek hücreli mikrop çok hücreli bir yaratığa dönüşebilir!

Haloferax volcanii Mikrobu, Basınca Maruz Kaldığında Tek Hücreden Çok Hücreli Dokuya Dönüşebiliyor

Dünyanın en tehlikeli tuz göllerinde yaşayan tek hücreli bir mikrop, baskı altında kaldığında vücudunun bir kısmını çok hücreli bir dokuya dönüştürme yeteneğiyle dikkat çekti.

sciencealert.com’da yer alan habere göre bu olağanüstü keşfi, Brandeis Üniversitesi patobiyoloğu Theopi Rados’un liderliğindeki uluslararası bir ekip gerçekleştirdi. Ekip, “Klonal çok hücreliliğin ortaya çıkışı kritik bir evrimsel dönüm noktasıdır” ifadesiyle bulgunun önemini vurguladı.

Haloferax volcanii, bakterilere benzeyen ancak ökaryotlarla daha fazla ortak noktası olan arkea grubunun bir üyesi.

Çok hücrelilik, ökaryotlarda yaygınken, bakterilerde nadir görülüyor ve bilindiği kadarıyla H. volcanii, bu sıçramayı yapan ikinci arkea olarak kayıtlara geçti.

Ölü Deniz ve Büyük Tuz Gölü gibi aşırı koşullarda hayatta kalan H. volcanii’nin, şekil değiştirme kabiliyetiyle bu ortamlara nasıl uyum sağladığı araştırıldı.

Fiziksel basınca maruz bırakıldığında, mikrobun tek hücreli yapısı daha karmaşık ve çok hücreli bir forma dönüşüyor. Araştırmada, yalnızca 10 kPa basınca maruz kalan tek bir H. volcanii hücresinin yaklaşık iki buçuk saat içinde düzleştiği ve daha yüksek basınçta çok hücreli dokular oluşturduğu gözlemlendi.

Elde edilen çok hücreli yapıların fiziksel özellikleri, hayvan hücrelerine benzeyen bir elastikiyet sergiliyor. Bu dokular, kama şeklinde düz hücreler ile daha uzun skutoid hücrelerden oluşuyor.

Skutoid hücreler, epitel dokularında bulunarak zar gerginliğini dengeleyen hücrelere benzer özellikler gösteriyor. Bu bulgu, skutoid hücrelerin evrimsel olarak düşündüğümüzden daha eski ve çok hücreliliğin temel unsurlarından biri olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma ekibinden Alex Bisson, arkelerin esnek ve mekanik uyarılara duyarlı hücre yapılarının, doğanın basit yapı taşlarından karmaşık özellikler oluşturma yeteneğini gözler önüne serdiğini belirtti. Çalışma, bilim dünyasında geniş yankı uyandırarak Cell Biology dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Xiaomi, yapay zekalı hoparlörünü duyurdu!

Xiaomi, akıllı ev ürünleri yelpazesini genişletmeye devam ediyor. Şirketin yeni ürünü Xiaomi Smart Speaker, düşük fiyatına rağmen sahip olduğu gelişmiş yapay zeka asistanı ve çok yönlü bağlantı seçenekleriyle dikkat çekiyor. Xiaomi, yapay zekalı …

Dünyanın en büyük otomobil taşıma gemisi ilk seferine çıkıyor

BYD, 9.200 araç kapasiteli dünyanın en büyük otomobil taşıma gemisi BYD Shenzhen’i ilk seferine çıkarmaya hazırlanıyor. Rota Brezilya!                           Yorumlar

TSMC, 1.4 nm üretim sürecini duyurdu!

Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC, yeni nesil 1.4 nm üretim sürecini görücüye çıkardı. “A14” verilen teknolojinin, 2028 yılında seri üretime geçmesi planlanıyor. Bu sistem, beraberinde NanoFlex Pro isimli yeni bir optimizasyon …

Ghost of Yotei çıkış tarihi açıklandı: İşte yeni fragman

2020 yılında Sucker Punch tarafından geliştirilen ve Sony Interactive Entertainment tarafından yayınlanan bir aksiyon-macera oyunu Ghost of Tsushima’nın devam oyunu Ghost of Yotei için çıkış tarihi açıklandı. Üstelik Türkçe dil desteğiyle geliyor …

Çin, uzay istasyonuna yeni ekibini yolladı

Çin’in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu’nda görev yapacak sekizinci taykonot ekibi yola çıktı.

Japon devlerinden büyük kuantum adımı: 256 kübitlik yeni bilgisayar tanıtıldı

Kuantum hesaplama alanında Japonya’dan önemli bir adım geldi: Fujitsu ve RIKEN, 256 kübit kapasiteli yeni bir süperiletken kuantum bilgisayarı tanıttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir