BM Özel Temsilcisi Otunbayeva, Afganistan’la “angajman” ilkesi üzerinden hareket ettiklerini söyledi

BM Özel Temsilcisi Otunbayeva’dan Afganistan Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Özel Temsilcisi Roza Otunbayeva, Afgan yönetimiyle “angajmanın” işe yaramadığı eleştirilerine karşılık uyarılarda bulundu. Otunbayeva, baskı ve kınamanın Afganistan’ın izolasyonuna yol açabileceğini belirtti. İzolasyonun ise sorunları çözmeyeceğini vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi’nde Afganistan’daki gelişmelerin ele alındığı toplantıda üye ülkeleri bilgilendiren Otunbayeva, bu yıl 15,3 milyon kişiye insani yardım ulaştırılmasını sağlayan bağışçıların katkılarından bahsetti.

Afganistan’da çalışmalar yapan kadınların ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile BM’de kısıtlandığına dikkat çeken Otunbayeva, ülkenin farklı bölgelerine insani yardımların ulaştırılması konusunda yetkililerin çaba sarf ettiğini bildirdi.

Afgan kız çocuklarının eğitim hakkının engellenmesini eleştiren Otunbayeva, kadın ve kız çocuklarının toplumdan silinmeye başladığını belirtti.

“Diyalog İzolasyonu Önler”

Afganistan yönetiminin iç dinamiklere odaklanması gerektiğine işaret eden Otunbayeva, BM’nin tutarlı bir yaklaşım izlediğini ve Afgan halkının uluslararası topluma entgrasyonunun faydalarını göstermeye çalıştığını belirtti.

BM’nin yetkililerle insan hakları ve tutuklulara erişim gibi konularda görüşmeler yaptığını belirten Otunbayeva, diyalogun izolasyonu engelleyeceğini vurguladı. Afganistan’da yaşanan sorunların çözümü için sürekli iletişim kurulması gerektiğini söyledi.

BM’nin “angajman” ilkesini sürdürmesi gerektiğini belirten Otunbayeva, baskı ve kınamanın sorunları çözmediğini ifade etti.

“Afganistan’ın İnsani Krizi Devam Ediyor”

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, Afganistan’ın derin bir insani krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. Ülke ekonomisinin kırılgan olduğunu ve nüfusun yarısının yoksulluk içinde yaşadığını ifade etti.

Fletcher, Afganistan’a dönenlerin sayısının arttığını ve ülkedeki temel hizmetlerin giderek azaldığını söyledi. Gıda güvencesinden yoksun olanların oranının arttığını ve yetersiz beslenme sorununun alarm verici seviyelere ulaştığını belirtti.

Afganistan’daki nüfusun yarısının destek ihtiyacı olduğunu vurgulayan Fletcher, BM’nin ülkede hayati öneme sahip insani yardımlarını sürdürdüğünü açıkladı.

Fletcher, Afgan halkının yaşadığı zorluklara rağmen umutlarını kaybetmediğine değinerek, uluslararası dayanışmanın sürmesi gerektiğini vurguladı.

Fletcher, Taleplerini şöyle sıraladı:

  • Finansmanın artırılması
  • Yardımlara müdahaleyi azaltmaya yönelik uluslararası destek
  • Afganistan’a yatırım ile destek sağlanması

Afganistan halkının haklarını savunmaya devam ettiğini belirten Fletcher, insanlık adına desteğin devam etmesi gerektiğini vurguladı. (AA)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir